Publicat pe Lasă un comentariu

De ce este necesara introducerea jucariilor STEM in viata copiilor si in curricula scolara

De ce este necesara introducerea jucariilor STEM in viata copiilor si in curricula scolara - Kituri educationale

Una dintre expresiile actuale in ceea ce priveste educatia este: daca as fi avut eu, ceea ce ai tu, altfel ar fi stat lucrurile. Aceasta referinta are in vedere multiplele materiale de studiu, moderne, unele care folosesc chiar conceptul de invatare prin joaca, ce pot servi in prezent pentru stimularea gandirii, atentiei si inteligentei copiilor. Gamele de jucarii STEM reprezinta una dintre aceste resurse, asa ca astazi discutam despre importanta lor in viata copiilor, dar si in cadrul programelor scolare.

Ce inseamna de fapt jucarii STEM?

Jucariile STEM sunt ideale pentru parintii care doresc sa stimuleze curiozitatea copiilor pentru stiinta, tehnologie, inginerie si matematica. Aceste jucarii nu numai ca servesc pentru distractia copiilor, dar au si o componenta educationala foarte importanta, deoarece la baza functionarii lor se afla concepte logice care se impletesc cu notiunile de programare adaptate pe categorii de varsta. Asadar, gamele de jucarii STEM sunt un suport modern de invatare si un excelent mod de a desprinde copilul de calculator sau televizor, adica total opusul jucariilor cu sunete si lumini, inutile dealtfel ca aport educational.

Jucariile STEM contribuie la dezvoltarea cognitiva a copiilor

Copiii au nevoie de sprijin din partea adultilor pentru a se dezvolta din punct de vedere cognitiv, in asa fel incat ei sa se adapteze cu cat mai multa usurinta in societate. In acest sens, utilizarea unor metode inovative de educare a copiilor este necesara, iar jucariile STEM reprezinta o varianta ingenioasa si recomandata de catre specialisti in acest sens.

Copiii sunt foarte receptivi la informatii insa, in mod paradoxal, atentia lor poate sa fie imediat distrasa atunci cand apar activitati mai interesante decat ceea ce li se cere sa faca intr-un anumit moment. Gamele de jucarii STEM ajuta ca energia copiilor sa se canalizeze spre activitatea prezente, desfasurata in scopuri educationale chiar in timp ce ei se joaca.

De aceea, jucariile STEM sunt o optiune tot mai populara printre parintii care vor sa ofere copiilor alternative educationale. Acestea au rolul de a dezvolta abilitatile cognitive prin descoperire, asadar copiii invata lucruri noi fara sa simta presiunea unei activitati scolare, indiferent ca se afla acasa sau in clasa. Concentrarea atentiei asupra unor patru mari domenii de interes, stiinta, tehnologie, inginerie si matematica contribuie la dezvoltarea logicii si a receptivitatii copiilor.

Componenta educativa si cea distractiva, imbinate cu succes in cazul oricarei jucarii STEM, contribuie simtitor la dezvoltarea cognitiva si motrica a copiilor datorita interesului ridicat pe care acestia il vor manifesta fata de activitatile pe care le pot face cu ajutorul noilor produse. Jucariile STEM nu numai ca stimuleaza curiozitatea pentru mediul inconjurator, dar ajuta copiii sa faca legatura dintre cauzele si efectele unor actiuni in asa fel incat ei sa realizeze conexiuni logice singuri, sa creeze, sa construiasca si sa experimenteze.

Introducerea jucariilor STEM in curricula scolara contribuie la invatarea mai rapida

Majoritatea copiilor acumuleaza mult mai usor cunostinte prin practica, atunci cand trebuie sa faca singuri diverse actiuni. Includerea jucariilor educative de tip STEM in curricula scolara reprezinta o modalitate prin care adultii ii pot ajuta pe copii sa invete mult mai repede diverse notiuni din domenii care, la prima vedere, par destul de complexe.

In primii ani din viata copiii absorb o cantitate foarte mare de informatii, insa este important ca ei sa nu fie suprasolicitati, iar joaca este cea mai buna optiune pentru a invata lucruri noi fara ca ei sa se simta extenuati. Jucariile educative de tip STEM sunt o varianta care ajuta copiii sa retina informatia, dar si sa se bucure atunci cand o primesc, deoarece pentru ei jocul va fi foarte distractiv si interesant.

Jucariile STEM stimuleaza spiritul de echipa

Un alt beneficiu dat de folosirea acestor jucarii STEM la scoala si chiar mai devreme, in invatamantul prescolar, il reprezinta dezvoltarea spiritului de echipa. Activitatile de grup vor deveni mult mai apreciate de colectivul de copii daca fiecare dintre ei are un rol bine stabilit si isi poate aduce propria contributie la proiectul clasei.

Includerea jucariilor STEM in activitatile scolare zilnice poate sa trezeasca interesul copiilor pentru constructii, de exemplu, iar in acest mod ei vor intelege mult mai usor geometria in spatiu sau alte discipline conexe.

Jucariile STEM ii vor tine pe copii ocupati atat la scoala, cat si acasa

Jucariile STEM se diferentiaza de alte jucarii prin elementele inovatoare pe care le aduc in activitatile zilnice si, implicit, in educatia copiilor. Joaca va deveni mult mai putin plictisitoare si va capta atentia copiilor ore in sir, indiferent de locul in care se afla acestia. Indeplinirea anumitor sarcini si gasirea de solutii pentru diverse probleme ii vor ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea si ingeniozitatea si ei vor intelege mult mai repede principii de baza din domenii de interes.

De asemenea, copiii care incep sa invete de la varste fragede notiuni elementare din domeniul stiintelor vor reusi sa se adapteze mult mai usor curriculei scolare, dar se vor bucura si de o cultura generala mai vasta de care vor beneficia pentru tot restul vietii, iar jucariile STEM au un rol important in acest sens datorita caracteristicilor avute.

Jucariile STEM dezvolta abilitatile de comunicare ale copiilor

Gama de jucării STEM dezvolta abilitatile de comunicare ale copiilor, ii ajuta sa isi ajusteze comportamentul in functie de contextul in care se afla si, prin urmare, ii sprijina sa gaseasca rapid solutii atunci cand este cazul. De asemenea, prin activitatile de grup si jocurile care pot sa fie create, copiii vor deveni mai sociabili si mai extrovertiti.

Jucariile STEM sunt indispensabile in educatia copiilor pentru ca ele pot sa simplifice semnificativ procesele de invatare si de adaptare la  situatii diferite care apar zilnic. Este important ca aportul adultilor sa fie cat mai mic atunci cand copiii desfasoara activitati cu jucarii STEM, deoarece scopul acestor produse este tocmai acela de a pune la incercare abilitatile si capacitatile copiilor, in asa fel incat ei sa invete sa se descurce pe cont propriu intr-o proportie cat mai mare.

Fiecare greseala a copiilor reprezinta de fapt o lectie pentru acestia si un pas inainte in dezvoltarea personala. Cand nu reusesc sa rezolve o problema din prima incercare, ei vor intelege ca trebuie sa fie perseverenti si vor cauta alte si alte solutii. Satisfactia va fi cu atat mai mare pentru copii, cu atat rezultatul le va apartine in totalitate sau intr-o masura cat mai mare. Jucariile educative STEM au fost gandite pentru a contribui la dezvoltarea cognitiva, emotionala, motrica si sociala a copiilor, astfel ele ar trebui incluse atat in activitatile de acasa, cat si in programele scolare. Jocurile create se vor transforma in adevarate hobby-uri sanatoase pentru copii si vor contribui la o dezvoltare armonioasa prin intelegerea unor domenii de care ei vor avea nevoie pe tot parcursul vietii.

Publicat pe Lasă un comentariu

Să descoperim senzorii Robobloq

Să descoperim senzorii Robobloq - Kituri educationale

Avansul tehnologic din ultimii ani și-a pus amprenta și în domeniul jucăriilor. Cum robotica și programarea merg mână în mână, era doar un pas firesc până la apariția roboților educaționali programabili, o jucărie inteligentă care îi introduce pe cei mici în tainele programării într-un mod atractiv și intuitiv. Totuși, ce se află în interiorul acestor roboți? Simplu spus: tehnologie, foarte multă tehnologie.

Robotul programabil – când tehnologia și educația se întâlnesc și formează un duo perfect

Qoopers, un sistem transformabil în 6 roboți diferiți, este o platformă proiectată pentru a-i învăța pe cei mici robotica și programarea. Limbajul de tip „drag and drop” este extrem de intuitiv, fiind recomandat copiilor de la vârsta de 8 ani. Qoopers este, de asemenea, o platformă ce poate fi extinsă și permite customizarea roboților cu senzori și piese, în funcție de imaginație.

Acum să descoperim ce senzori ascund roboțeii.

Senzor cu ultrasunete

Senzorul cu ultrasunete care echipează robotul programabil poate detecta distanța dintre obstacolul frontal și sonda senzorului. Astfel, Qoopers reușește să evite blocarea automată prin aproximarea distanței și prin controlul echipamentelor de mobilitate. De exemplu, Scorpoidul poate patrula noaptea și să detecteze obstacole, exact ca un liliac. Distanța efectivă de detectare a senzorului cu ultrasunete este între 5 cm – 250 cm.

LED-uri

LED-ul, sau dioda emițătoare de lumină, este o componentă care emite lumină atunci când i se aplică o anumită tensiune. Culoarea luminii depinde de tipul de LED, iar acestea pot fi combinate pentru a face posibilă orice culoare. Există, de asemenea, unele lungimi de undă invizibile care pot fi utilizate pentru a transfera informații, cum ar fi undele infraroșii.

IMU (Unitate de măsurare inerțială)

Simțul unui om de echilibru este determinat în parte de sistemul vestibular sau de urechea interioară. IMU, sau unitatea de măsurare inerțială, seamănă cu urechea interioară a robotului. Această componentă este capabilă să măsoare accelerația, precum și rotația la care este supus robotul. Aceste informații ne ajută să stabilizăm robotul și să-i imprimăm direcția dorită.

Senzori codificatori

Codificatoarele sunt o combinație de doi senzori magnetici și o roată rotativă formată din mai mulți magneți. Roata codificatorului este conectată la motor, în timp ce senzorii sunt montați într-o poziție fixă. Când motorul se rotește, roata creează o schimbare a câmpului magnetic care poate fi măsurată de cei doi senzori. Astfel măsurăm viteza robotului.

Deși roboții au multe caracteristici estetice diferite, aceștia împărtășesc o mulțime de tehnologie. Acum ai o idee despre ce se află în interiorul unui robot educațional programabil.

Publicat pe Lasă un comentariu

Robotul Qoopers – construiește-ți un prieten, un model de urmat, un ajutor

Robotul Qoopers – construiește-ți un prieten, un model de urmat, un ajutor - Kituri educationale

Universul a reprezentat de când lumea și pământul(sau poate de mai de mult) un mister și tocmai de aceea roboții Qoopers s-au hotărât să exploreze spațiul, zburând către centrul galaxiei. Drumul nu a fost unul fără peripeții, dar aterizare pe planeta Metal Block a fost făcută în condiții de siguranță.

Diferența mare de temperatură dintre zi și noapte, un vulcan activ dar și un teren complex ce suferă modificări constante, sunt doar câteva dintre provocările pe care Qoopers trebuie să le înfrunte.

Am putea spune că robotul Qoopers este un fel de mașină automată, cu un coeficient de inteligență ridicat. Dar este mai mult de atât. Este similar cu noi, oamenii. Are câteva atuu-uri ce nu pot fi ignorate: percepția, capacitatea de planificare, capacitatea de acțiune, capacitatea de coordonare. Este, in fond, o mașinărie automată dar cu o flexibilitate de invidiat.

Robotul Qoopers – construiește-ți un prieten, un model de urmat, un ajutor - Kituri educationale

Din ce este compus robotul Qoopers?

Roboțelul din povestea noastră și din kit este format dintr-un sistem de percepție, un sistem de control și un sistem de execuție. Pentru a realiza panoul de control este necesară asamblarea componentelor metalice și instalarea senzorului de recunoaștere a mediului înconjurător. Componentele principale ale structurii sunt: grinzile, garniturile, piesele și roțile.

Robotul Qoopers – construiește-ți un prieten, un model de urmat, un ajutor - Kituri educationale

Cum funcționează roboțelul Qoopers?

El percepe schimbările mediului exterior prin sistemul de percepție și le transmite sistemului de control pentru a analiza informațiile despre mediu. Apoi se execută comanda.

Practic, panoul principal de control este egal cu creierul uman – poate trata informațiile returnate de senzor în funcție de modificările mediului, pentru a-și controla propriile mișcări.

În plus, senzorul cu ultrasunete al sistemului de percepție poate detecta distanța până la un obstacol frontal, astfel încât robotul Qoopers să reușească să evite blocarea automată.

Robotul Qoopers – construiește-ți un prieten, un model de urmat, un ajutor - Kituri educationale

Pentru a îl programa și al încărca pe Qoopers poți folosi atât telefonul cât și computerul.

Mai multe detalii despre poveste, despre modul de instalare și funcționare și despre beneficiile ce vin la pachet cu Qoopers, poți descoperi în cele 15 capitole din curicula atașată acestui produs.

Nu uitați: kit-ul se pretează perfect atât pentru a fi utilizat în clasele de robotică, dar și pentru a fi utilizat și descoperit acasă.

Publicat pe Lasă un comentariu

Ce este Robo Wunderkind ?

Blocuri de constructie cu un design nou si inedit, functionalitati multiple si multe posibilitati de a invata prin joaca – acesta este noul concept ROBO WUNDERKIND.

Pe langa uimitoarele avantaje pe care le ai alegand acest produs, tu si cel mic veti beneficia de experiente unice invatand si jucandu-va.

Esti gata sa afli mai multe?

Atunci afla ca Robo Wunderkind aduce o noua perspectiva asupra modului in care cei mici invata despre tehnologie si descopera lumea din jurul lor.

Combinand experienta invatarii prin joaca, variabilitatea nesfarsita a combinatiilor, calitatea si inovatia descoperita in componentele de baza ale kitului, aceasta jucarie educativa este o revelatie.

Fiecare kit este acum echipat cu un motoras inteligent ce face posibila deplasarea pe distante precise, dar si intoarcerile.

Pe langa piesele principale ale unui kit educativ, se poate alege si o extensie, care vine ca element de noutate, cu urmatoarele:

DISPLAY LED

Ce este Robo Wunderkind ? - Kituri educationalePiesele acestui kit oferta atat de multe posibilitati pentru dezvoltarea creativitatii copiilor. Adu un pic de emotie in joaca de-a programatorul prin posibilitatea de a folosi, intr-un mod artistic, display-ul de 16×16 al pieselor, in forma de cuburi. Pe langa posibilitatea a afisa imagini, display-ul ofera sansa de a te bucura si de animatii.

ACCELEROMETRU

Ce este Robo Wunderkind ? - Kituri educationaleUn sensor care il va ajuta pe Robo sa se orienteze si sa functioneze mai bine: isi da seama si poate recunoaste fara probleme notiuni precum sus – jos sau dreapta- stanga. Cu ajutorul acestui accelerometru poti masura forta gravitationala, precum un astronaut in spatiu. Daca ti-am strarnit curiozitatea, descopera mai multe despre acest inovator kit si ajuta-i pe cei mici sa devina adevarati programatori, vizitand magazinul nostru online sau citind mai multe, despre acest produs, aici.

Publicat pe Lasă un comentariu

ELENCO SNAP CIRCUITS CLASIC PLUS SC310 – Proiectele #139 și #140 „Sonerie cu sensibilitate ridicată”

ELENCO SNAP CIRCUITS CLASIC PLUS SC310 – Proiectele #139 și #140 "Sonerie cu sensibilitate ridicată" - Kituri educationale
kidtech.ro Snap Circuits Clasic Plus SC310

Kitul de circuite electronice pentru copii SNAP CIRCUITS CLASIC PLUS SC310 conține peste 60 de piese cu care poți construi 310 de proiecte. În primul videoclip Luca Snapino ne va arăta cum putem construi o sonerie de ușă cu sensibilitate ridicată cu ajutorul pieselor aflate în kitul de circuite electonice pentru copii de la kidtech.ro.După ce construiți circuitul ca în schema prezentată în manual, aplaudați sau vorbiți tare la câțiva metri depărtare de circuit și muzica se va auzi din nou. Microfonul (X1) este folosit în acest proiect deoarece este foarte sensibil.

Ulterior, LUCA Snapino a realizat și proiectul #140 prin înlocuirea becului (L2) cu antena (A1), rezultând un circuit care scoate un sunet mai puternic decât în proiectul anterior.

Publicat pe Lasă un comentariu

Circuite electronice pentru copii Elenco Snap Circuits® SCP11 LED FUN proiectul #4

Circuite electronice pentru copii Elenco Snap Circuits® SCP11 LED FUN proiectul #4 - Kituri educationale

Kitul cu circuite electronice pentru copii SCP11 LED FUN conține 17 piese cu care puteți realiza 11 proiecte

 • 2 conectori cu 2 capse (2-snap-wire);
 • 2 conectori cu 4 capse (4-snap-wire);
 • 2 suporturi pentru baterii;
 • o bază transparentă pentru fixarea pieselor;
 • un LED roșu;
 • un LED alb;
 • un LED color;
 • un LED albastru;
 • o folie de film prismatic;
 • un arbore cu fibră optică;
 • suport pentru fibra optică;
 • rezistența 100Ω;
 • rezistența reglabilă;
 • buton glisant (switch).
Circuite electronice pentru copii Elenco Snap Circuits® SCP11 LED FUN proiectul #4 - Kituri educationale
SCP11 Proiect #4

Pentru a crea proiectul #4, din kitul Snap Circuits SCP11 LED FUN așezați piesele pe grila de bază ca în fotografia alăturată, respectând ordinea indicată de cifrele de culoare neagră plasate lângă acestea. Porniți întrerupătorul glisant (S1). Deplasați maneta pe rezistorul reglabil (RV2) pentru a varia luminozitatea LED-ului de culoare (D8). Dacă doriți, așezați arborele de fibră optică și suportul acesteia pe ledul color. Pentru cele mai bune efecte, așezați circuitul într-o cameră cu lumină slabă. Apoi, înlocuiți LED-ul color (D8) cu ledurile roșii, albe sau albastre (D1, D6 și D9). În filmulețul următor puteți urmări varianta practică realizată de ajutorul nostru LUCA.

Publicat pe Lasă un comentariu

Povestea circuitelor electronice Elenco SNAP CIRCUITS®

Povestea circuitelor electronice Elenco SNAP CIRCUITS® - Kituri educationale

Elenco a introdus SNAP CIRCUITS® în anul 2000 cu binecunoscutul kit “Discovery Electronics 300-in-1”, care este și în prezent în topul vânzărilor. De atunci, Elenco a introdus treptat o varietate de produse educaționale SNAP CIRCUITS®, cum sunt produsele tematice Green, Light, Sound, 3D-MEG și cele de programare compatibile Arduino precum kitul SNAPINO®. SNAP CIRCUITS® te învață conceptele de bază în inginerie, electronică folosind componente de construcție cu capse pentru a asambla circuite electronice pe o simplă grilă de bază organizată în „rânduri și coloane”. Proiectele rezultate funcționează ca o placă de circuit imprimat pe care o găsiți în majoritatea produselor electronice. Fiecare componentă SNAP CIRCUITS® este ușor de identificat prin culoare și un scop diferit, fiecare kit include un manual clar și ușor de urmărit. Linia de produse Elenco oferă o gamă largă de kituri, cu dimensiuni și complexități diferite, pentru inginerii în devenire.

Brandul Elenco SNAP CIRCUITS® este apreciat de personalul din învățământ de la nivel mondial fiind folosit în școli, biblioteci, muzee, programe școlare, programe STEM și Maker dar și acasă. Mulți dintre liderii în creștere din zilele noastre în știință și tehnologie au învățat elementele de bază ale ingineriei în copilărie prin crearea și inventarea cu SNAP CIRCUITS®. Profesorii și educatorii din toată lumea folosesc SNAP CIRCUITS® și manualele colorate, bogate în explicații curiculare, pentru a învăța copiii concepte de bază într-un mod distractiv și interesant. Educatorii apreciază, de asemenea, SNAP CIRCUITS®, deoarece întărește alte abilități importante ale copiilor, cum ar fi abilitățile motrice și cititulPentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul nostru web la www.elenco.com

#SnapCircuits #STEM #STEMeducation #FutureEngineer #LearnByDoing #KidTech

Sursa articolului: https://www.facebook.com/SnapCircuits/