Publicat pe Lasă un comentariu

De ce este necesara introducerea jucariilor STEM in viata copiilor si in curricula scolara

De ce este necesara introducerea jucariilor STEM in viata copiilor si in curricula scolara - Kituri educationale

Una dintre expresiile actuale in ceea ce priveste educatia este: daca as fi avut eu, ceea ce ai tu, altfel ar fi stat lucrurile. Aceasta referinta are in vedere multiplele materiale de studiu, moderne, unele care folosesc chiar conceptul de invatare prin joaca, ce pot servi in prezent pentru stimularea gandirii, atentiei si inteligentei copiilor. Gamele de jucarii STEM reprezinta una dintre aceste resurse, asa ca astazi discutam despre importanta lor in viata copiilor, dar si in cadrul programelor scolare.

Ce inseamna de fapt jucarii STEM?

Jucariile STEM sunt ideale pentru parintii care doresc sa stimuleze curiozitatea copiilor pentru stiinta, tehnologie, inginerie si matematica. Aceste jucarii nu numai ca servesc pentru distractia copiilor, dar au si o componenta educationala foarte importanta, deoarece la baza functionarii lor se afla concepte logice care se impletesc cu notiunile de programare adaptate pe categorii de varsta. Asadar, gamele de jucarii STEM sunt un suport modern de invatare si un excelent mod de a desprinde copilul de calculator sau televizor, adica total opusul jucariilor cu sunete si lumini, inutile dealtfel ca aport educational.

Jucariile STEM contribuie la dezvoltarea cognitiva a copiilor

Copiii au nevoie de sprijin din partea adultilor pentru a se dezvolta din punct de vedere cognitiv, in asa fel incat ei sa se adapteze cu cat mai multa usurinta in societate. In acest sens, utilizarea unor metode inovative de educare a copiilor este necesara, iar jucariile STEM reprezinta o varianta ingenioasa si recomandata de catre specialisti in acest sens.

Copiii sunt foarte receptivi la informatii insa, in mod paradoxal, atentia lor poate sa fie imediat distrasa atunci cand apar activitati mai interesante decat ceea ce li se cere sa faca intr-un anumit moment. Gamele de jucarii STEM ajuta ca energia copiilor sa se canalizeze spre activitatea prezente, desfasurata in scopuri educationale chiar in timp ce ei se joaca.

De aceea, jucariile STEM sunt o optiune tot mai populara printre parintii care vor sa ofere copiilor alternative educationale. Acestea au rolul de a dezvolta abilitatile cognitive prin descoperire, asadar copiii invata lucruri noi fara sa simta presiunea unei activitati scolare, indiferent ca se afla acasa sau in clasa. Concentrarea atentiei asupra unor patru mari domenii de interes, stiinta, tehnologie, inginerie si matematica contribuie la dezvoltarea logicii si a receptivitatii copiilor.

Componenta educativa si cea distractiva, imbinate cu succes in cazul oricarei jucarii STEM, contribuie simtitor la dezvoltarea cognitiva si motrica a copiilor datorita interesului ridicat pe care acestia il vor manifesta fata de activitatile pe care le pot face cu ajutorul noilor produse. Jucariile STEM nu numai ca stimuleaza curiozitatea pentru mediul inconjurator, dar ajuta copiii sa faca legatura dintre cauzele si efectele unor actiuni in asa fel incat ei sa realizeze conexiuni logice singuri, sa creeze, sa construiasca si sa experimenteze.

Introducerea jucariilor STEM in curricula scolara contribuie la invatarea mai rapida

Majoritatea copiilor acumuleaza mult mai usor cunostinte prin practica, atunci cand trebuie sa faca singuri diverse actiuni. Includerea jucariilor educative de tip STEM in curricula scolara reprezinta o modalitate prin care adultii ii pot ajuta pe copii sa invete mult mai repede diverse notiuni din domenii care, la prima vedere, par destul de complexe.

In primii ani din viata copiii absorb o cantitate foarte mare de informatii, insa este important ca ei sa nu fie suprasolicitati, iar joaca este cea mai buna optiune pentru a invata lucruri noi fara ca ei sa se simta extenuati. Jucariile educative de tip STEM sunt o varianta care ajuta copiii sa retina informatia, dar si sa se bucure atunci cand o primesc, deoarece pentru ei jocul va fi foarte distractiv si interesant.

Jucariile STEM stimuleaza spiritul de echipa

Un alt beneficiu dat de folosirea acestor jucarii STEM la scoala si chiar mai devreme, in invatamantul prescolar, il reprezinta dezvoltarea spiritului de echipa. Activitatile de grup vor deveni mult mai apreciate de colectivul de copii daca fiecare dintre ei are un rol bine stabilit si isi poate aduce propria contributie la proiectul clasei.

Includerea jucariilor STEM in activitatile scolare zilnice poate sa trezeasca interesul copiilor pentru constructii, de exemplu, iar in acest mod ei vor intelege mult mai usor geometria in spatiu sau alte discipline conexe.

Jucariile STEM ii vor tine pe copii ocupati atat la scoala, cat si acasa

Jucariile STEM se diferentiaza de alte jucarii prin elementele inovatoare pe care le aduc in activitatile zilnice si, implicit, in educatia copiilor. Joaca va deveni mult mai putin plictisitoare si va capta atentia copiilor ore in sir, indiferent de locul in care se afla acestia. Indeplinirea anumitor sarcini si gasirea de solutii pentru diverse probleme ii vor ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea si ingeniozitatea si ei vor intelege mult mai repede principii de baza din domenii de interes.

De asemenea, copiii care incep sa invete de la varste fragede notiuni elementare din domeniul stiintelor vor reusi sa se adapteze mult mai usor curriculei scolare, dar se vor bucura si de o cultura generala mai vasta de care vor beneficia pentru tot restul vietii, iar jucariile STEM au un rol important in acest sens datorita caracteristicilor avute.

Jucariile STEM dezvolta abilitatile de comunicare ale copiilor

Gama de jucării STEM dezvolta abilitatile de comunicare ale copiilor, ii ajuta sa isi ajusteze comportamentul in functie de contextul in care se afla si, prin urmare, ii sprijina sa gaseasca rapid solutii atunci cand este cazul. De asemenea, prin activitatile de grup si jocurile care pot sa fie create, copiii vor deveni mai sociabili si mai extrovertiti.

Jucariile STEM sunt indispensabile in educatia copiilor pentru ca ele pot sa simplifice semnificativ procesele de invatare si de adaptare la  situatii diferite care apar zilnic. Este important ca aportul adultilor sa fie cat mai mic atunci cand copiii desfasoara activitati cu jucarii STEM, deoarece scopul acestor produse este tocmai acela de a pune la incercare abilitatile si capacitatile copiilor, in asa fel incat ei sa invete sa se descurce pe cont propriu intr-o proportie cat mai mare.

Fiecare greseala a copiilor reprezinta de fapt o lectie pentru acestia si un pas inainte in dezvoltarea personala. Cand nu reusesc sa rezolve o problema din prima incercare, ei vor intelege ca trebuie sa fie perseverenti si vor cauta alte si alte solutii. Satisfactia va fi cu atat mai mare pentru copii, cu atat rezultatul le va apartine in totalitate sau intr-o masura cat mai mare. Jucariile educative STEM au fost gandite pentru a contribui la dezvoltarea cognitiva, emotionala, motrica si sociala a copiilor, astfel ele ar trebui incluse atat in activitatile de acasa, cat si in programele scolare. Jocurile create se vor transforma in adevarate hobby-uri sanatoase pentru copii si vor contribui la o dezvoltare armonioasa prin intelegerea unor domenii de care ei vor avea nevoie pe tot parcursul vietii.

Lasă un răspuns