Avansul tehnologic din ultimii ani și-a pus amprenta și în domeniul jucăriilor. Cum robotica și programarea merg mână în mână, era doar un pas firesc până la apariția roboților educaționali programabili, o jucărie inteligentă care îi introduce pe cei mici în tainele programării într-un mod atractiv și intuitiv. Totuși, ce se află în interiorul acestor roboți? Simplu spus: tehnologie, foarte multă tehnologie.
Robotul programabil – când tehnologia și educația se întâlnesc și formează un duo perfect
Qoopers, un sistem transformabil în 6 roboți diferiți, este o platformă proiectată pentru a-i învăța pe cei mici robotica și programarea. Limbajul de tip „drag and drop” este extrem de intuitiv, fiind recomandat copiilor de la vârsta de 8 ani. Qoopers este, de asemenea, o platformă ce poate fi extinsă și permite customizarea roboților cu senzori și piese, în funcție de imaginație.
Acum să descoperim ce senzori ascund roboțeii.
Senzor cu ultrasunete
Senzorul cu ultrasunete care echipează robotul programabil poate detecta distanța dintre obstacolul frontal și sonda senzorului. Astfel, Qoopers reușește să evite blocarea automată prin aproximarea distanței și prin controlul echipamentelor de mobilitate. De exemplu, Scorpoidul poate patrula noaptea și să detecteze obstacole, exact ca un liliac. Distanța efectivă de detectare a senzorului cu ultrasunete este între 5 cm – 250 cm.
LED-uri
LED-ul, sau dioda emițătoare de lumină, este o componentă care emite lumină atunci când i se aplică o anumită tensiune. Culoarea luminii depinde de tipul de LED, iar acestea pot fi combinate pentru a face posibilă orice culoare. Există, de asemenea, unele lungimi de undă invizibile care pot fi utilizate pentru a transfera informații, cum ar fi undele infraroșii.
IMU (Unitate de măsurare inerțială)
Simțul unui om de echilibru este determinat în parte de sistemul vestibular sau de urechea interioară. IMU, sau unitatea de măsurare inerțială, seamănă cu urechea interioară a robotului. Această componentă este capabilă să măsoare accelerația, precum și rotația la care este supus robotul. Aceste informații ne ajută să stabilizăm robotul și să-i imprimăm direcția dorită.
Senzori codificatori
Codificatoarele sunt o combinație de doi senzori magnetici și o roată rotativă formată din mai mulți magneți. Roata codificatorului este conectată la motor, în timp ce senzorii sunt montați într-o poziție fixă. Când motorul se rotește, roata creează o schimbare a câmpului magnetic care poate fi măsurată de cei doi senzori. Astfel măsurăm viteza robotului.
Deși roboții au multe caracteristici estetice diferite, aceștia împărtășesc o mulțime de tehnologie. Acum ai o idee despre ce se află în interiorul unui robot educațional programabil.